okee..dh taw cm ne nk pegang pisau dengan betul, skrng jom kte blaja cara-cara nk memotong plak...nk memotong ni pn byk jenis jgk taw...untuk kelas ini, kami belajar 5 jenis potongan asas iaitu julienne, batonnet, macedoine, bruinnoise dan turned potatoes..kami telah memotong lobak merah menggunakan teknik julieenne, batonnet, macedoine dan brunoise...sebelum 2, kite tgk cara nk potong lobak merah dgn btul..
En Saiful Azhar menunjukkan cara pegangan claw grip |
tujuan kite pgang cm 2 adalah supaya lobak 2 xtergolek dr tngan kite..cara nk pegang 2 dipanggil sbagai claw grip...okay la..skrang kite tgk satu persatu ye kwn2..
1. Potongan Julieenne
sayur yang boleh dipotong dengan julieenne ni ialah lobak merah, timun batang, kentang dan seleri..ciri2
potongan ini ialah panjang dan nipis..lebih kurang mcm buat jalur la..ukuran standard untuk potongan
potongan ini ialah panjang dan nipis..lebih kurang mcm buat jalur la..ukuran standard untuk potongan
julieenne ni ialah 3mm x 3mm x 6 cm)..klu korang nk potong julienne ni, kne pastikan ukuran nye btl
ye...gmbr di bawah ini adalah lobak merah yg kami potong secara julienne...
2. Potongan Batonnet
untuk potongan ini, ciri-ciri nya adalah sama dengan julienne iaitu pnjg dan nipis...tetapi batonnet ni tebal
sedikit daripada julieenne.ukurannye adalah 6mm x 6 mm x 6-7.5cm)..kte tgk gmbrnye yee..
nmpt tak beza batonnet & julienne? |
3. Potongan macedoinee
ok..sebut elok2 ye...ma-ce-doine..jgn trbelit lidah plak ye..macedoine ni tergolong dlm potongan
dice..dice pn bnyk jns gk taw..bkn main potong dadu je..siap ade ukuran lg u oll...ukurannye ialah 12mm
x 12 mm x 12mm...ingt ye ukuran nye..jgn tertukar plak...
lobak yg dipotong macedoine |
4. Potongan Bunoise
potongan ni juga lebih kurang sperti macedoine tp ia halus sdikit..cara nk sebut nye plak bru-nua..jgn bru-
nois plak..best kn bhse france ni..slp2 syazmeera boleh ckp france u olls..hahaha...ukurannye pula ialah
3mm x 3mm x 3 mm..halus kn..skrg tgk gmbrnye pula..
halus daripada macedoine |
5. turned potatoes
okeyyy..dh blaja da cm ne nk potong lobak..meh kte blaja potongan turn potatoe plak..semasa kelas amali, Encik Wan iaitu Pegawai Penyediaan Makanan telah menunjukkan demonstrasi terlebih dahulu..beliau menerangkan bagaiman nk pegang pisau dan pegang ubi kentang untuk menghasilkan turn potatoe yang betul..turn potatoe ni ialah potongan untuk menghasilkan bntuk bujur seperti bola rugbi..senang cte kte tgk dlu gambarnya macam mana..
cantik x syazmeera buat??hehe |
skrang syazmeera nk korang bayangkan macam mane la nk potong kentang mcm ni kn..bukan senang tau nk buat turn potatoe ni..nk buat bende ni kena la menggunakan carving knife..hati2 taw..slap2 kne pisau jari tuu..hehe..ok la..mula2 kite kne kupas dlu kulit kentang..nk dpt kn bntuk mcm ni at least memerlukan 7 permukaan...ok..cara nk pegang kentang 2 plak mcm gmbr ni ye..
ini adalah hasil potongan dari syazmeera...okee...nntikan entri seterusnya ye kwn2..
3 comments:
saiz tulisan x sama... nasib baik mata saya ni x rabun... :)
nice. can i have more about culinary arts?
Sedapnya teng you Syazmeera8990. Nanti saya masak lagi teng you
Post a Comment