CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Sunday, March 3, 2013

Potongan asas @ basic cutting

okee..dh taw cm ne nk pegang pisau dengan betul, skrng jom kte blaja cara-cara nk memotong plak...nk memotong ni pn byk jenis jgk taw...untuk kelas ini, kami belajar 5 jenis potongan asas iaitu julienne, batonnet, macedoine, bruinnoise dan turned potatoes..kami telah memotong lobak merah menggunakan teknik julieenne, batonnet, macedoine dan brunoise...sebelum 2, kite tgk cara nk potong lobak merah dgn btul..
En Saiful Azhar menunjukkan cara pegangan claw grip

tujuan kite pgang cm 2 adalah supaya lobak 2 xtergolek dr tngan kite..cara nk pegang 2 dipanggil sbagai claw grip...okay la..skrang kite tgk satu persatu ye kwn2..

1. Potongan Julieenne
    sayur yang boleh dipotong dengan julieenne ni ialah lobak merah, timun batang, kentang dan seleri..ciri2
potongan ini ialah panjang dan nipis..lebih kurang mcm buat jalur la..ukuran standard untuk potongan
    julieenne ni ialah 3mm x 3mm x 6 cm)..klu korang nk potong julienne ni, kne pastikan ukuran nye btl
    ye...gmbr di bawah ini adalah lobak merah yg kami potong secara julienne...


2. Potongan Batonnet
    untuk potongan ini, ciri-ciri nya adalah sama dengan julienne iaitu pnjg dan nipis...tetapi batonnet ni tebal
    sedikit daripada julieenne.ukurannye adalah 6mm x 6 mm x 6-7.5cm)..kte tgk gmbrnye yee..

nmpt tak beza batonnet & julienne?


3. Potongan macedoinee
    ok..sebut elok2 ye...ma-ce-doine..jgn trbelit lidah plak ye..macedoine ni tergolong dlm potongan   
    dice..dice pn bnyk jns gk taw..bkn main potong dadu je..siap ade ukuran lg u oll...ukurannye ialah 12mm     
    x 12 mm x 12mm...ingt ye ukuran nye..jgn tertukar plak...

lobak yg dipotong macedoine
4. Potongan Bunoise
    potongan ni juga lebih kurang sperti macedoine tp ia halus sdikit..cara nk sebut nye plak bru-nua..jgn bru-
   nois plak..best kn bhse france ni..slp2 syazmeera boleh ckp france u olls..hahaha...ukurannye pula ialah 
   3mm x 3mm x 3 mm..halus kn..skrg tgk gmbrnye pula..
halus daripada macedoine

5. turned potatoes
    okeyyy..dh blaja da cm ne nk potong lobak..meh kte blaja potongan turn potatoe plak..semasa kelas amali, Encik Wan iaitu Pegawai Penyediaan Makanan telah menunjukkan demonstrasi terlebih dahulu..beliau menerangkan bagaiman nk pegang pisau dan pegang ubi kentang untuk menghasilkan turn potatoe yang betul..turn potatoe ni ialah potongan untuk menghasilkan bntuk bujur seperti bola rugbi..senang cte kte tgk dlu gambarnya macam mana..
cantik x syazmeera buat??hehe

    skrang syazmeera nk korang bayangkan macam mane la nk potong kentang mcm ni kn..bukan senang tau nk buat turn potatoe ni..nk buat bende ni kena la menggunakan carving knife..hati2 taw..slap2 kne pisau jari tuu..hehe..ok la..mula2 kite kne kupas dlu kulit kentang..nk dpt kn bntuk mcm ni at least memerlukan 7 permukaan...ok..cara nk pegang kentang 2 plak mcm gmbr ni ye..

chef syaz sedang membuat turn potatoe




opss, sebelum terlupa ada satu lagi jenis potongan yang kami belajar semasa kelas amali iaitu potongan florets..first time dgr perkataan ini..hohoho..florets merupakan potongan khas untuk sayuran berbunga seperti kubis bunga dan brokoli..nk potong sayur pn de teknik jgk..Encik Saiful Azhar terlebih dahulu menunjukkan demonstrasi bagaimana nk ptong secara florets ini..okay..langkah2 nya adalah :
1.Potong kubis bunga kepada dua bahagian untuk memudahkan kita memotongnya kepada bahagian yang kecil. 



2. Potong tangkai/cabang kubis bunga dengan menggunakan pisau yang tajam. pastikan cabang kubis bunga yang dipotong tidak terlalu pendek supaya bunganya tidak terlerai.
3. potong bahagian florets (bunga kubis yang dipotong florets) yang besar kepada dua bahagian..lpas 2, kubis bunga sudah sedia dimasak..tp sbelum itu, basuh sayur tu dlu ye kwn2..hehe







ini adalah hasil potongan dari syazmeera...okee...nntikan entri seterusnya ye kwn2..

3 comments:

bonjour

saiz tulisan x sama... nasib baik mata saya ni x rabun... :)

Unknown

nice. can i have more about culinary arts?

Unknown

Sedapnya teng you Syazmeera8990. Nanti saya masak lagi teng you

Post a Comment