CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Monday, March 4, 2013

Saute & Blanching

haii kwn2..berjumpa lagi di entri ini..haa, msti de yg trtanye-tanye ape la syazmeera nk ckp psl entri ni kn..okey la..buat pengetahuan kome sume, saute &blanching merupakan kaedah memasak..perkataan saute berasal daripada Perancis..kalau dalam bahasa kita pula ialah menumis..saute ialah kaedah memasak yang menggunakan hanya sedikit minyak sahaja..kira kaedah memasak yang baik untuk kesihatan la..hehe..biasanya kita boleh saute sayur-sayuran, bawang dan rempah..kuali yang sesuai digunakan untuk kaedah saute adalah frying pan..ala..yg leper2 skit tu..meh kite tgk gambarnye ye...

chef syaz sedang saute bunga kubis..


dh taw da psl saute..jom kita blanching plak..kwn2 pernah mencelur tak??syazmeera pasti ramai yang pernah buat kn..haa..2 la dinamakan blanching dlm bahase omputih..biasanya kaedah ini digunakan untuk sayur-sayuran kerana sedikit masa sahaja diperlukan untuk masak..sebelum 2, pastikan air mendidih terlebih dahulu, iaitu pada suhu 100 darjah celcius sebelum memasukkan sayur yang nk dicelurka itu...

celur sehingga sayur itu al dante, iaitu rangup di luar dan lembut di dalam



lepas sayuran yang dicelur tadi mencapai al dante, kita perlulah merendamkannya ke dalam air yang berisi ais..knpe ye??sebab kalau kita biarkan sayuran yang dicelur tadi, proses memasak masih berjalan dan akan menyebabkan sayuran kita terlebih masak atau bahase omputihnye overcooked..xsedapla kan,.so, nak hentikan proses memasak tu, kte rendam sayur tu dalam air yang berisi ais..senang je kan...



1 comments:

bonjour

x nampak aisnye pon... then penerangan x berapa lengkap.. cth: al dante tu menatang ape gamaknye ye? :)

Post a Comment