CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Sunday, March 24, 2013

diaRi 5: AppEtiZer & sOup.....


ASSALAMUALAIKUM W.B.T…..

Hai kwn2..berjumpa lagi kita di entri ini..diari minggu ini adalah bertemakan soup & appetizer (sup & pembuka selera)..seperti biasa, sebelum memulakan kelas amali masakan barat, tutor kelas kami iaitu Encik Saiful Azhar Mahat @ Kassim memberikan penerangan mengenai aktiviti pada kelas minggu ini. Beliau juga memberi penerangan tentang soup dan appetizer..for your information, hidangan barat terdiri daripada tiga hidangan iaitu pembuka selera, hidangan utama dan pencuci mulut… Pembuka selera merupakan hidangan permulaan sebelum hidangan utama (main course) yang bertujuan untuk membangkitkan selera makan.. Hidangan pembuka selera hendaklah memiliki rasa yang enak, ringan, menyegarkan, porsi yang sedikit dan disajikan dengan penampilan menarik.. Appetizer boleh terdiri dripada hidangan panas (canapé, fritters, sup) atau sejuk (salad, chilled cocktail, shrimp cocktail). Sup merupakan hidangan pembuka selera yang penting bagi masayarakat barat. terdapat 2 jenis sup iaitu :
i) sup jernih (sup sayur, consomme, bouillon/broth,)
ii) sup pekat (chowder, cream, puree, bisque)
           
canape
fruit salad

bisque



bouillon










untuk aktivi kelas amali minggu ini, unit kami perlu menyediakan 4 hidangan pembuka selera iaitu consomme, garlic bread, seafood chowder dan prawn cocktail..meh kita tengok satu persatu..


1. Consomme 
Bahan2:
100 gm   Daging lembu – dikisar                                              
1 biji       Putih telur                                                                   
500 ml    Stok putih atau perang – disejukkan                        
100 gm   Campuran lik, celery, lobak merah dan bawang besar-dipotong mirepoix
25 gm     Pes tomato                                                               
1 bunjut  Sachet (bunga cengkih, lada sulah, thyme)                                                                
½ biji     bawang besar (onion brule)                                                                
bahan-bahan


Cara Penyediaan :
1.  Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix, tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½ jam. 
     Adunan ini dipanggil clear meat.
2.    Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet dan onion brule.



3.  Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga telur berkumpul.

raft-membuang lemak yang timbul di permukaan
4.   Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan selama 1 – 1½ jam.
5.    Tapis stok tersebut.


6.                  Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain maslin dan paper towel.


7.                  Sesuaikan rasanya.

2. Garlic Bread
bahan2:
4 keping roti baguetta yang dipotong 
30 g bawang putih
3 tbsp mentega
10 g daun parsley

cara penyediaan:
1. Potong roti baguetta bersaiz 1 inci ketebalannya.
2. Cincang bawang putih dan daun parsley.
3. Kemudian gaulkan bawang putih dan daun parsley bersama-sama dengan mentega.


4. Sapukan mentega tersebut di permukaan roti dan kemudian bakar dalam oven dengan bersuhu 
    sederhana selama 3-5 minit.



5. Hidangkan dengan mana-mana sup.


3. Seafood Chowder

bahan2:
60 gm mentega
1 ulas bawang, dipotong dadu
1 biji kentang, dipotong dadu
1  helai daun bay
500 g makanan laut yang pelbagai, dipotong dadu (udang, daging ketam, ikan) 
1 tangkai saderi
1 ½  cawan susu
1 ½  cawan stok ikan
1 cawan krim
Garam dan lada sulah


cara penyediaan:
1.  Cairkan mentega dalam periuk. Tumis bawang sehingga naik bau.


2.  Tambah kentang dan daun bay. 
3.  Tambah makanan laut dan saderi dan tumis selama 5 minit. 


4.  Tambah susu dan stok ikan, renehkan dengan api perlahan sambil kacau. 


5.  Tunggu sehingga mendidih sebelum masukkan krim. 


6.  Keluarkan daun bay. 
7.  Sesuaikan rasa dan boleh dihidang.


8. Jangan biarkan sup mendidih selepas krim telah ditambah. 

4. Prawn Cocktail
bahan2:
100 gm udang bersaiz sederhana
100 gm  mixed salad
1 keping hirisan lemon
4 tbsp Mayonis
5 gm capers
5 gm gherkin
1tbsp sos cili

cara penyediaan :
1. Buang kulit udang tanpa membuang bahagian ekor.
2. Devein bahagian belakang udang.





    3.    Blanch udang dan pastikan tidak terlalu masak.
    4.  Hidangkan bersama mixed salad dan sos thousand island. (mayonis+sos cili+capers+gherkin)


sos thousand island


dah siap masak semua, and now time for presentation.....




macam mana kawan2??senang ke susah nak masak appetizer masakan barat ni??hihi..selamat mencuba yee..okay laa...ini sahaja entri untuk diari minggu ini..nak tahu ape diari seterusnyee, stay tunee..tnggu minggu depan yee..bye2..adios..assalamualaikum w.b.t....





















0 comments:

Post a Comment