POACHED EGG a.k.a TELUR REBUS
2 biji telur
¼ periuk air
1 ½ tbsp cuka
Secubit garam
Cara penyediaan:
1.
Panaskan ¼ periuk berisi air
sehingga separa mendidih.
2.
Masukkan cuka dan garam ke dalam
air.3. Pecahkan telur di dalam bekas berasingan. Kacau air satu arah dan masukkan telur perlahan-lahan.
Pastikan kuning telur tidak pecah.
4.
Pastikan telur membentuk dan masak
sempurna selama 3-5 minit sebelum diangkat.
haa..ni la yg dinamakan poached egg a.k.a telur rebus..klu gunakan cara di Malaysia, telur direbus brsama -sama dengan kulit..name sme tp kaedah laen ye kwn2..
SCRAMBLE EGG a.k.a TELUR HANCUR
Bahan2 :
2 biji telur
2 tbsp susu segar
1 tbsp mentega
Garam dan lada putih
Cara penyediaan:
1.
Campurkan semua bahan dan pukul
sebati.
2.
Panaskan kuali dan cairkan
mentega.
3.
Masukkan adunan ke dalam kuali
yang telah panas.
4.
Kacau telur tersebut
perlahan-lahan dan angkat sebelum telur terlalu masak (kering).
0 comments:
Post a Comment