FRENCH TOAST
Bahan2 :
2 biji telur
2 ½ tbsp susu segar
1 tbsp mentega
2 keping roti
Garam
Cara penyediaan:
1.
Kemaskan roti dengan memotong
bahagian tepi roti. Langkah ini dikenali sebagai
‘trimmed’
2.
Potong roti kepada 2 bahagian
(jadikan bentuk segitiga)
3.
Pukul telur bersama susu dan garam
sehingga sebati.
4.
Panaskan kuali dan cairkan
mentega.
5. Celupkan roti ke dalam adunan
cecair yang telah sebati dan masukkan ke dalam kuali sehingga roti
berwarna keperang-perangan.
simple je kn?? SAUSAGES & BAKED BEANS |
bahan2 :
2 biji sosej
2 sudu kacang panggang
Cara penyediaan:
1.
Rebus sosej dan toskan.
2.
Susun atas pinggan dan letakkan
kacang panggang.
sausage & baked beans dihidangkn dgn french toast & scramble egg PANCAKE |
bahan2 :
200 g tepung
20 g gula
5 g serbuk penaik
1 biji telur
330 ml susu segar
42 g minyak masak
Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan kering dan
diayak.
2. Kemudian campurkan pula bahan-bahan
cair seperti telur yang telah dipukul bersama
sus dan minyak.
3. Satukan bahan basah ke dalam bahan
kering dan gaul sehingga sebati.
4. Panaskan kuali dan cairkan mentega
bagi mengelakkan pancake daripada melekat.
5. Tuangkan penkek di tengah-tengah kuali dengan menggunakan ladle.
tekunnya cik syaz membuat penkek |
6. Masak penkek sehingga
keperang-perangan.
7. Hidangkan bersama madu, mentega
atau jem.
cantik x??? |
seperti biasa, selepas menghias dan menghidang makanan, tibelah mase utk penilai komen masakan kami..alhamdulillah, komen yang kami terima daripada penilai amat memuaskan...tatasajian ok, rasa dan tekstur ok..semua ok la kecuali french toast yg agk keras sdikit..hihi..so, lepas je komen2, kami pn mula la menjamu selera...okee la...ni saje tuk entri ini..for refleksi, tnggu entri strusnya ya, iaitu penutup utk diari minggu 2..adioss...assalmualaikum.. :)
0 comments:
Post a Comment