CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Saturday, April 27, 2013

DiaRi 9 : mAin CouRse...iKan...



Assalamualaikum kawan2 semua..seperti biasa, kita bertemu lagi untuk membincangkan tentang masakan barat...tanpa membuang masa lagi, saya memperkenalkan tajuk entri pada minggu ini iaitu main course yang menggunakan ikan..kalau minggu lepas, syazmeera dah terangkan serba sedikit mengenai main course dan main course yang menggunakan ayam..so, minggu ini ikan la plak ye...hehe..sebelum syazmeera memberikan resepi main course yang menggunakan ikan, jom kita baca sedikit perkara2 tentang ikan...cek dis out!

Ikan bertindak sebagai sumber protein yang lengkap dalam hidangan sepinggan lengkap untuk hidangan utama masakan barat ini..Ikan diklasifikasikan kepada dua jenis iaitu:


Ikan isi putih
Ikan berminyak
  •  Mempunyai tekstur yang halus.
  • Terdapat sedikit lemak atau tiada lemak
  • Mudah dihadam dan sesuai untuk kanak-kanak..
  • Contoh ikan : kerapu, siakap dan salmon.



  • Tekstur yang kasar dan berwarna gelap.
  • Mempunyai lemak di seluruh isi ikan.
  • Sukar dicerna dan dihadam. Kurang sesuai untuk kanak-kanak.
  • Contoh ikan : ikan tongkol dan ikan cencaru.









Pemilihan ikan:
Ikan yang segartidak busuk
Isi yang pejalmata jernihtimbul dan bukan merah
Insang berwarna merah
Ikan yang bersisikmempunyai sisik
Ekor ikan keras dan tegak


Penyediaan sajian :

  • Whole fish (seekor)



  • Drawn fish (ikan yang telah dibuang organ dalaman)


  • Dressed fish (ikan yang telah dibuang kepala dan organ dalaman)



  • Steaks (ikan yang dipotong secara cross section mengikut ketebalan 3/4 to 1 inch)




Kaedah2 dalam penyediaan hidangan ikan :
  • Haba kering (bakar, panggang, goreng)
  • Haba lembap (rebus, saute, poach, kukus)
  • Marinated (ikan yang diperisakan dengan rempah, herba atau sos) 

okay, dah tau pasal ikan, jom kite tengok macam mana nak sediakan plak ye..menu pada minggu ini ialah pan fried sea bass served with kiwi glaze accompanied with crispy hash brown and chef selected vegetables..jom cek dis out!


 Pan fried sea bass served with kiwi glaze accompanied with crispy hash brown and chef selected vegetables

Bahan A : Pan fried sea bass

Fillet ikan siakap           200 gm
Daun parsli-dicincang    5 gm
Minyak zaitun               20 ml
Garam dan lada sulah    secukup rasa
Paprika                         secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Sea bass hendaklah di 'fillet'. Hiris seekor ikan sea bass..
2. Perapkan dengan garam, lada sulah, paprika dan sedikit minyak zaitun selama 20 minit. kemudian goreng tohor..



Bahan B : Kiwi Glaze

Buah kiwi - dikisar           2 biji
Lemon - jus                     1 biji
Mentega                          1-2 tbsp
Bunga lawang                  1 biji
Gula perang                     secukup rasa
Garam dan lada sulah       secukup rasa      

Cara Penyediaan :
1. Masukkan kesemua bahan dalam kuali dan didihkan sehingga sedikit pekat..
2. Tapis glaze setelah pekat..Perasakan...



Bahan C : Crispy Hash Brown

Kentang                         2 biji
Minyak zaitun                 2 tbsp
Garam dan lada sulah     secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Kupaskan kulit kentang..Parut kentang dan keluarkan air/lembapan yang masih ada pada kentang..
2. Panaskan minyak di dalam kuali..Goreng kentang di dalam kuali sehingga keperangan..
3. Perasakan..





Bahan D : Chef selected vegetables

Tomato ceri                    50 g
Brokoli                           50 g
Asparagus                      50 g
Garam dan lada sulah      secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Saute atau blanching sayur sehingga agak masak..
2. Perisakan dengan garam dan lada sulah jika perlu..



ini lah hasilnya..tadaaa











0 comments:

Post a Comment