CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Sunday, May 5, 2013

DIArI 10 : MaiN cOuRsE....DaGinG...


assalamualaikum kawan2..syazmeera harap kawan2 semua shat alhamdulillah...syazmeera pasti ramai yang dah balik kampung masing2 sempena pilihan raya ni kan...seronoknya boleh balik kan...hehe..okey la..berbalik kepada topik asal iaitu pada minggu ini syazmeera still nak cerita pasal main course iaitu dengan menggunakan daging la pulak...minggu ni syazmeera telah menyediakan hidangan Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice Pilaf and Chef Selected Vegetables...waa..panjang kan nama menu ni..okey..sebelum syazmeera menerangkan menu ni, jom baca serba sedikit info mengenai menu minggu ini... 

DAGING

daging merupakan sumber protein utama (kelas 1) daripada haiwan ternakan seperti kambing, kambing biri-biri, lembu dan sebagainya..daging terdiri daripada ikatan gentian otot yang panjang dan mengandungi air daging..gentian ini dicantum pula oleh tisu perantara dan mempunyai lemak..

pilihan daging ikut jenisnya:
  • daging lembu - merah tua dan lemak berwarna kuning
  • daging kambing - merah muda dan lemak berwarna putih keras
  • daging anak lembu - merah jambu dan mempunyai sedikit lemak


pemilihan daging yang baik:
  • berbau segar
  • pejal, licin dan lembap bila dipegang
  • ira halus dan sama
  • lemak mesti pejal, tekstur rapuh dan tidak berbau
  • jangan banyak tulang
  • pilih yang sesuai untuk kaedah memasak
  • tempat menjual bersih dan mempunyai peredaran udara yang baik

persediaan memasak:
  • kenalpasti bahagian potongan daging
  • jenis masakan
  • basuh daging sebelum potong
  • dingin beku dinyahkan
  • hiris mengikut ira melintan-gentian pendek dan daging lembut
kesan haba ke atas daging:
  • haba membuatkan hemoglobin bertukar kepada warna coklat
  • pati timbul di permukaan seperti coklat
  • lemak mencair
  • protein membeku pada suhu 77ºC, otot mengecil dan mengeluarkan jus daging
  • suhu tinggi pada permulaan memasak-kecilkan api apabila membeku
  • kolagen menjadi gelatin dan larut

kaedah memasak :
Jenis Daging
Memanggang
Menggril
Menggoreng
Merebus
Merendidih
Lembu
Rusuk batang pinang
Stik batang pinang
Stik batang pinang
Tulang pinggul, lambung dada
Stik punggung chuck, lambung, tulang kering
Anak lembu
Bahu, batang leher, pinggang, dada


Chop



Bahu, batang leher, dada. Sendi lutut
Kambing
Kaki, sulbi, dada, pangkal leher
Chop katlet, chop chunk
Chop
Kaki
Dada tengah, leher




bahagian2 lembu

NASI PILAF @ PILAF RICE
  • juga dikenali dengan nama pilau, peleau dan plov
  • hidangan biasa bagi masyarakat Timur Tengah, Amerika Latin dan Afrika Tengah
  • nasi ditumis terlebih dahulu dan kemudian dimasak dalam cecair sehingga cecair diserap bersama dengan bahan perasa seperti stok, herba dan rempah
  • biasanya nasi akan dibakar atau dikukus selepas ditumis

prosedur memasak nasi pilaf :
jenis2 nasi pilaf:
  • Tomato pilaf
  • Spanish pilaf
  • Turkish pilaf
  • Cracked wheat pilaf
  • Orzo pilaf
  • Barley pilaf


okayy..dah abis baca belum info2 di atas??hehe..sekarang jom kita tengok macam mana la nak sediakan hidangan Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice Pilaf and Chef Selected Vegetables..




Roasted Beef Roulade Served With Shallot Sauce Accompanied With Rice  Pilaf and Chef Selected Vegetables

 Bahan A : Roasted Beef Roulade

     ~ 200g daging batang pinan
     ~ 2tbsp sos Worcestershire
     ~ 1tbsp oregane
     ~ 1tsp thyme
     ~ 1 tangkai seleri
     ~ 1 biji bawang Holland
     ~ 50g keju mozzarella
     ~ Garam dan paprika (seckup rasa)


 Langkah penyediaan:

 1. Daging mestilah diketuk dengan menggunakan 'tenderizer'.
 2. Sapukan  sos Worcestershire ke atas daging. Perasakan dengan lada sulah dan garamPerap selama 20-30minit.
 3. Potong ‘selery’ secara ‘julienne’ dan susun atas daging. bawng dan bawang putih yang telah dicincang halus juga hendaklah ditabur atas daging bersama ‘mozarella cheese’.
 4. Kemudian, gulung daging bersama isinya dengan kemas dan ikat dengan ‘kitchen twine’ menggunakan kaedah ‘trussing’.


daging yang siap untuk dibakar



Bahan B : Shallot Sauce
     
  • 2 biji bawang merah-dicincang
  • 1 helai daun bay
  • 3g lada hitam
  • 2tsp serbuk demiglace
  • Garam dan lada sulah (secukup rasa)
        Langkah penyediaan :
         1. Panaskan ‘olive oil’. ‘Saute shallots’ yang telah dicincang   
         halus bersama bay leaf dan peppercorn sehingga naik bau.
         2. Masukkan demiglaze. Masak sehingga pekat dan perasakan 
        dengan salt dan pepper.




            Bahan C : Rice Pilaf
  • 150 g Beras Basmathi    
  • 10gm mentega             
  • 25 gm bawang-dicincang          
  • 25 g daun Basil                       
  • 30g parsli-dicincang                
  •  100ml stok ayam                        
  •  Garam dan lada hitam
  •  Air
         Langkah penyediaan:
        1. Basuh beras hingga bersih dan toskan.
        2. Saute bawang besar dalam periuk. Masukkan beras, garam dan lada sulah.Masak 3 minit dengan api perlahan.
                  3. Sauté beras.
           4. Masukkan stok ayam dan juga daun basil dan daun parsli. Kacau beras dan biarkan mendidih.
                 5. Angkat dan masukkan dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 °C selama 15-20 minit.




        Bahan D : Chef selected vegetables

                      ·              50g Asparagus               
·              100g Bunga kubis            
·              3-5 biji Tomato ceri




           Menu tambahan : Pommes Croquettes

        Bahan2:
           ~ 4 biji kentang
           ~ 1 biji telur kuning
           ~ 15 g mentega
           ~ 300 ml minyak masak
           ~ Garam dan lada hitam

       Langkah penyediaan :
1. Rebus kentang sehingga empuk. Lecek dan masukkan telur, marjerin, garam dan lada sulah.
2.   Bentukkan silinder. Salutkan dengan tepung.
3.   Celup dengan telur dan salut dengan serbuk roti.
4.   Goreng dengan minyak yang banyak.

yummy!!




    dh siap semua, hiaskan cantik2 di atas pinggan..selamat mencuba ye kawan2..byee..assalamualaikum..:)


   






0 comments:

Post a Comment