Assalamualaikum kawan2 semua..syazmeera
harap semuanya sihat2 semua ye..okay..for your information, minggu ni merupakan
minggu last syazmeera menjalankan aktiviti amali..so, that’s mean ni merupakan
post terakhir syazmeera mengenai masakan Barat..waa,,sedih la plak ye..tapi
takpe..in sha Allah, nanti syazmeera akan update lagi mengenai masakan Barat di
blog ini walaupun kelas amali sudah tidak dijalankan lagi..hehe
Okay..pada minggu ini adalah bertemakan
pencuci mulut, iaitu hidangan yang paling akhir dihidangkan selepas hidangan
utama..Terdapat pelbagai pencuci mulut dalam masakan Barat iaitu termasuk kek,
kuih, biskut, pastri, ais krim, pudding dan gula-gula. Buah-buahan juga banyak
terdapat di dalam hidangan pencuci mulut kerana kemanisan semula jadi.
Pencuci
mulut biasanya mengandungi gula atau ejen pemanis. Pencuci mulut mengandungi
pelbagai bahan-bahan yang menghasilkan hidangan yang berbeza dari segi rasa,
tekstur dan penampilan. Bahan-bahan yang biasa digunakan dalam menyediakan
pencuci mulut ialah tepung, susu, telur dan rempah.
Gula adalah sangat penting
dalam pencuci mulut kerana selain memberi rasa manis, gula juga menyumbang
kepada protein dan memberikan struktur pencuci mulut.
Tepung serbaguna atau
tepung pastri pula mempunyai rangkaian gluten yang kurang kuat dalam
menghasilkan tekstur yang berbeza.
Banyak pencuci mulut juga mengandungi telur
untuk membentuk kastard atau membantu dalam peningkatan dan penebalan bahan
seperti kek. Putih telur boleh bertindak sebagai ejen penaik apabila protein
mengembang.
PAVLOVA (Cold)
Bahan
2 biji putih telur
100g gula kastor
1 tsp tepung jagung
1 tsp esen vanila
1 tsp cuka masakan
100 ml krim putar
50g strawberi
50g kiwi
50g mangga
½ tsp garam
Cara penyediaan
1. Panaskan oven ke suhu 150°C.
Alaskan dulang pembakar dengan kertas minyak.
2. Putarkan
putih telur dan garam sehingga gebu. Tambahkan gula sedikit demi sedikit ke
dalam adunan. Putar laju selama 3 minit atau sehingga adunan menjadi gebu
berkilat.
3. Tambahkan
tepung jagung, cuka masakan dan esen vanila. Putar sehingga kental.
(meringue)
4. Gunakan
spatula untuk mengaup meringue dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
5. Bakar
selama 1 jam pada suhu 120 °C. Pavloava seharusnya berasa kering rapuh
apabila disentuh. Tutup api oven dan biarkan sejuk di dalam oven.
6. Putar
whipped cream sehingga kental. Letakkan atas pavlova dan hias dengan
buah-buahan.
|
MANGO MOUSSE (Cold)
Bahan
1 biji mangga (dicencang halus)
½ biji lemon
(diambil jus)
½ cwn gula aising (diayak)
1 tbsp gelatin
¼ cup hot water
300g krim putar
Air
Cara penyediaan
1.
Kisar
mangga bersama jus lemon dan aising sugar.
2.
Larutkan
gelatin dalam air panas. Tuangkan ke dalam kisaran mangga dan kacau sebati.
3.
Masukkan
whipped cream dan kacau sebati. Hidang dalam bekas yang sesuai.
|
APPLE PIE (Hot)
Bahan kulit pai
250g tepung serbaguna
100g mentega
75g gula aising
1 biji telur
Cara Penyediaan Doh
1.
Gaulkan
tepung, mentega, gula dan uli sehingga
adunan
menjadi seperti berderai.
2.
Kemudian
masukkan telur dan gaul sehingga ia menjadi
doh yang lembut.
Bahan inti pai
2 biji epal
100g gula perang
1tbsp gula kastor
50g kismis
½ inci kulit
kayu manis
½ tbsp tepung jagung
50 ml air
Cara penyediaan inti pai
1.
Potong
dadu epal dan masak bersama gula perang dan gula kastor.
2.
Setelah
gula larut, masukkan kulit kayu manis dan gaul sehingga naik bau.
3.
Apabila
epal hampir empuk, masukkan tepung jagung yang dicampur air agar inti menjadi
sedikit pekat.
4.
Biarkan
sejuk setelah inti masak.
Cara penyediaan Pai
1.
Giling
atau rolkan adunan doh tadi sehingga rata dan
sama tebal.
2.
Letakkan
inti yang telah dimasak tadi ke atas doh yang
telah digiling.
3.
Lipat
doh tersebut kepada dua bahagian dan potong
bahagian doh yang berlebihan agar pai kelihatan cantik dan kemas.
4.
Setelah
siap, sapukan telur ke atas permukaan kulit pai.
Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 °C. |
0 comments:
Post a Comment